Don Cannolo

29. května 2017 v 15:25 | Lucie |  Recepty z cest
Sicílie. Krásná, přátelská a přívětivá, ale také drsná, odmítavá a odpudivá. Miluji tento ostrov pro jeho místy syrovou krásu, pro jeho obyvatele i pro jeho kuchyni. Tu především. Někdy si připadám spíše jako gastroturistka, která musí všechno ochutnat To je vlastně i důvod, proč mi v batohu nikdy nechybí Endiaron (nebo jeho obdoba) a toaleťák.
Nesmím opomenout, že právě Sicílie je kolébkou mafie. Že podle městečka Corleone dostal jméno don, který je hlavní postavou románu Kmotr. A také, že ve filmu (Kmotr) zaznéla jedna věta:
"LASCIA LA PISTOLA E PRENDI I CANNOLI"
(pronese ji Clemenza směrem k Roccovi, který právě zastřelil v autě Paulieho)
"Nech pistoli a vezmi cannoli". Don Corleone totiž miluje cannoli. Je to přece sicilián.
Před lety jsem objevovala sever Sicílie. Putovala jsem tehdy z Cefalu do Palerma, proklínala každý krok v tom úmorném vedru, toužila po zmrzlině, sprše a alespoň metru sněhu. Zhruba v polovině cesty (spíš dvou třetinách cesty) jsem dorazila do městečka Casteldaccia. Zhroutila jsem se na obrubník pod palmou a tupě hleděla kolem. Upocená, páchnoucí, vsadila bych se, že se mi i kouřilo z bot. Království za zmrzlinu! Dobře, království sice nemám, ale znáte to, slibem nezarmoutíš. Naberu dech a půjdu najít cokoliv, kde se dá občerstvit. Mé oko tehdy zavadilo o reklamní poutač. "Lascia la pistola e prendi i cannoli". Bylo to dokonce vyvedeno dvojjazyčně, nicméně anglicky hovořící ochudím. Anglina není můj šálek kávy. Trvalo mi dlouho, protože uvařený mozek je uvařený mozek a nic z něho nevypadne, než jsem si větu zařadila a pochopila (nezařadila, nepochopila, pomohl Googel v tabletu, to ze sebe jen dělám vědmu, abych se blejskla).
Tehdy jsem ochutnala poprvé, ty slavné "u cannolu" (cannoli siciliani) a od té doby chápu dona Corleone i ostatní. Zkrátka kdo jednou zkusí.....
Nehodlám se stát Láďou Hruškovou, nicméně zcela výjimečně jeden "receptík z cest". Já osobně tedy doporučuji: vyražte na Sicílii a dejte si je přímo na místě. Chutnají TAM skvěle. Komu se nechce cestovat, pro toho recept. V závěru i pár fotek (ze stránek sicilytaxi.com)

CANNOLI SICILIANI



Těsto:
Smíchejte 75 g sádla s 300 g cukru. Přidejte 2 vejce, 50 ml marsaly (bílého vína) a 300 g hladké mouky prosáté se špetkou soli. Vypracujte pružné hladké těsto. Překryjte fólií a dejte minimálně na 2 hodiny odpočinout do lednice. Poté těsto rozválejte na pomoučeném vále na čtvercový plát široký přibližně 2 mm a rozkrájejte na čtverce (asi 16 ks) nebo disky o průměru 10cm. Na každý kus položte do úhlopříčky kovovou formičku (trubičku), protilehlé konce přes ni přeložte a spoje potřete rozšlehaným vejcem. V pánvi rozpalte tolik oleje, aby byly trubičky celé ponořené - olej musí být vroucí, ale nesmí se z něj kouřit. Skalní siciliáni pochopitelně používají sádlo, na kterém smaží. Postupně vkládejte cannoli. Nelepte je na sebe, každé potřebuje dostatek prostoru. Smažte dozlatova. Vyjměte a na papírových utěrkách nechte okapat přebytečný tuk. Po vychladnutí velmi opatrně formičky vytáhněte. Konce křehkých korpusů můžete omočit v rozehřáté čokoládě.

Náplň:
450 g ricotty promíchejte se 120 až 180 g cukru (záleží na chuti) a dohladka umíchejte (v mnoha sicilských rodinách pracují s cedníkem s drobnými oky, skrze něj sýr protlačí a odebírají za pomoci stěrky). Zlehka promíchejte se lžící pomerančové šťávy a 4 lžícemi sekaného kandovaného ovoce, můžete přidat trochu cukru s pravou vanilkou. Překryjte fólií a dejte na hodinu odpočinou do ledničky. Cannoli plňte před podáváním, konce můžete nazdobit kandovanou třešní nebo (což já osobně doporučuji) namočit v drcených nesolených pistáciích. V dobré kondici vydrží i pár hodin. Zpět do lednice už ale nepatří.

A pamatujte: Ať zvolíte jakékoli těsto, třeba i to listové, pro všechny verze platí zlatý zákon zachování křupavosti. Nikdy je nechystejte do zásoby! Kdo žije s pocitem, že bez plného špajzu a lednice uhyne, nechť v tomto případě svou touhu zkrotí. Po několika hodinách už cannoli nejsou cannoli, jen rozmočený dezert.






...a toto je La Rotonda di Casteldaccia, tady prostě chutnají nejlépe.
 


Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 29. května 2017 v 18:23 | Reagovat

Milá Lucie,
díky za podrobný recept. :-) Víš, co mě zaujalo nejvíc? Ta ricotta! S cukrem?! Nějak si ricottu s cukrem nedovedu představit... To vyzkouším nejdřív - a třeba bych to pak pleskla výjimečně na nějakou buchtu (protože je to, bohužel, mléčný výrobek). :-)

2 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 29. května 2017 v 18:35 | Reagovat

[1]:Proč nedovedeš představit? Vyzkoušej, vůbec to není špatný. No, ale zase, jako u všeho, je to o gustu.Já jsem třeba ještě nepřišla na chuť pizze s bramborama. Už jen ta představa....:-D

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 29. května 2017 v 18:37 | Reagovat

[2]: Zkus bramborák s přesnídávkou - taky jsme si kdysi myslela, jaký jsou Němci divní - pokud si to výjimečně dám, už to nechci jinak. :-)

4 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 29. května 2017 v 18:39 | Reagovat

[3]: Měla bych tedy ještě dodat, že ne český klasický bramborák, ale Rösti - strouhané brambory na hrubo. Ten český bramborák, to jsem nikdy nezkoušela...

5 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 29. května 2017 v 18:41 | Reagovat

[3]: No nejsem si jistá, jestli by se mi chuť třeba švestkové přesnídávky trochu netloukla s česnekem :-D. Na druhou stranu, kombinace slivovice x česnek zase tak špatná není :-D. Prostě to chce odvahu a experimentovat.

6 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 29. května 2017 v 18:43 | Reagovat

[4]:Díky za upřesnění :-D

7 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 29. května 2017 v 18:43 | Reagovat

[5]: V těch Rösti ten česnek právě nebývá. A chce to klasickou, JABLEČNOU přesnídávku, ty švestko! :D

8 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 29. května 2017 v 19:20 | Reagovat

[7]:Jablečnou nemám, děti nad ní ohrnují nos :-D. Ale jinak mám zásobu rybích přesnídávek :-D, nad tou tedy děti ohrnují nos ještě více, ale po dochucení bych se jich já užrala :-D

9 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 29. května 2017 v 19:21 | Reagovat

[8]: Můžeš se pokusit trochu popsat, co si mám představit pod rybí přesnídávkou? :-)

10 Eliss Eliss | Web | 29. května 2017 v 19:47 | Reagovat

Recept vpadá velmi zajímavě, stydím se za to že jsem ještě neviděla Kmotra, musím to brzy napravit :-)

11 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 29. května 2017 v 22:39 | Reagovat

[10]: Kmotrem se netrap.kniha je rozhodně lepší :-D

12 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 29. května 2017 v 22:44 | Reagovat

[9]: Aha. No to můžu. Tady se to prodává jako omogenizzati - přesnídávky. Mellin, Plasmon, Humana, Hipp pfff, nevzpomenu si na všechny výrobce. Dělají klasické ovocné, potom zeleninové no a také masové - chápej jako rybí (všechny možné druhy), telecí, skopové, koňské, králičí....také nevzpomenu všechno, ale ten výčet je obrovský. No a moji championi mi na to dělají dlouhý nos, tak to dlabu občas já. Teda dříve, teď na ně prdím a raději koupím čerstvé ovoce

13 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 29. května 2017 v 23:21 | Reagovat

Luciášku, poctivě přiznávám, že jsem si nepřečetla tenhle Tvůj článek, páč nestíhám :-)
Ale chci si tady stěžovat :-)
Kde máš něco jako zprávu autorovi?
Jak Ti mám asi šuškat tajemstvíčka, když na Tebe nemám kontakt? :-)
A věř, že Ti i Doktorka prozradí, že tajemstvíčko za to stojí :-)

14 Alka-fejetony Alka-fejetony | E-mail | 30. května 2017 v 11:40 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že vaření mě nebaví (nikdy nebavilo), tak recept jsem nečetla. Zato všechno předtím jo - a mám dojem, že mladej Corleone měl po střelbě HLAVNĚ upustit pistoli (číslo vypilované, pistole nezjistitelná, otisky žádné...); že si vzal bájo jídlo pokládám za poctu těm cannoli... ;-)

15 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 30. května 2017 v 12:19 | Reagovat

[13]: Psala jsem ti mailika, tak na to jukni :-D

16 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 30. května 2017 v 12:27 | Reagovat

[14]: To jsme na tom stejně. Já je kupuju hotové, tohle byl recept na přání a co bych já, duše dobrá, neudělala pro Do(kto)rku :-D.
Jinak ano, měl ji upustit, zahodit, nechat....moje překlady jsou někdy k pláči :-D :-D, ale vzhledem k tomu, že se tím neživím, jsem na to pyšná :-D. Patří to k mé maličkosti stejně, jako vynechávání členů :-D.
Jsem ráda, že teplo dorazilo. Tady slibují, že léto bude o nějaké 2 stupínky teplejší, než to loňské. Doufám, že se pletou. Poslední rekord z loňska byl 45,5 v centru Říma...+2, to už je skoro PADE. Tfuj.

17 Alka-fejetony Alka-fejetony | E-mail | 30. května 2017 v 12:44 | Reagovat

[16]:Doktorce tajemné jak hrad v Karpatech taky dělám, co na komentáři vidím...to je v poho.
Co se Corleona týče, jsme za jedno - já jen nevěděla, že zbalil i ty cannoli - nebo co to. ;-)
(S teplem dorazila i bouřka, dneska od 10 do necelých 11 hodin, lehce sprchlo a teď už je pod šedivou oblohou slunečně dusno.) CHCI K MOŘI A NEMUSÍ TO BEJT ITÁLIE... :D  :D

18 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 30. května 2017 v 13:03 | Reagovat

Jo, prostě ta dottoressa nás má zmáknutý.
Tak vyraž k moři, co ti brání?
...a našla jsem tu scénu na you tube jako leave the gun....
Krásné odpoledne, já jdu upadnout do písku na pláži.

https://www.youtube.com/watch?v=yHzh0PvMWTI

19 ruzena ruzena | E-mail | Web | 8. června 2017 v 21:08 | Reagovat

Na Sicílii jsem sice zatím nebyla, ale měla jsem štěstí na jednu paní tam rozenou, která cannoli často dělala a rozdávala (typická siciliánská pohostinnost :-))Mám je i na blogu, s ricottou, přesně jako tvůj recept. Je to zážitek :-D  :-D

20 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 8. června 2017 v 23:40 | Reagovat

[19]: Ten receptík mě docela potrápil. :-D. Já jsem se ptala kamarádky z Trapani, jak se dělají ty trubičky. Po chvilce přemýšlení mi odpověděla, že vlastně neví, protože je kupuje jako polotovar :-D.
No ale každopádně (kromě milionu dalších dobrot)je to další hřebíček do rakve mé linie. Ale copak tady jde bydlet a nežrat? :-D

21 ruzena ruzena | E-mail | Web | 9. června 2017 v 8:08 | Reagovat

[20]:Ne, tak to určitě nejde!
Taky by to byla nesmírná škoda!!! :D  :D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama